Karmeasti jäätä ja kamalan pieniä kaloja - merellä 21.3.2010

Jukan ja Mitrin vaatimattoman merireissun innoittamana päätimme tehdä uuden iskun samoille paikoille. Alkuviikosta lupailtu aurinkoinen kevätsunnuntai oli viikon aikana muuttunut niin, että perillä lumen valkeus taittui taivaalla tasaisen harmaaseen sadetta enteilevänn pilvikerrokseen. Usko suuriin kaloihin ja mahti saaliisiin ei ollut ehkä kovin mahdollinen, mutta ainakin itsellä kuukauden pilkkitauko oli tehnyt tehtävänsä ja himo onkia oli melkoinen.

Heti ensimmäinen reikä ennusti loppupäivän kulun. Raskaan kairauksen jälkeen liki 80 senttinen jääkerros antautui - kuulemma edellisviikkoon verrattuna jään välissä ollut vesikerros oli jäätynyt niin, että koko matka oli raakaa kairan pyöritystä. Moran kairan ongelmana näillä jäänpaksuuksilla tuntui olevan se, että kierre loppui kesken. Näin sohjo ei päässyt kunnolla nousemaan jäälle vaan viimeiset 10 senttiä joutui useimmissa kohdissa käyttämään voimaa ihan tosissaan. Tästä kun saisi jalostettua jonkun myyvän sisäkuntoilumuodon a'la hydrospinning niin olisi rikasmies.

Ja ahvenpilkillä pitäisi kairata paljon reikiä...

Myös ensimmäisen reiän kaksi ahventa ennustivat täydellisesti loppupäivän kulun - hennosti syöviä pieniä ahvenia pari per reikä. Kun isompaa kalaa ei ekalta paikalta kuulunut jätimme taaksemme ottisaaren joka näin keväällä oli muuttunut lähes markkinapaikaksi. Tammikuussa saimme istua alueella kauniissa auringonpaisteessa aivan yksin nostelemassa selkeästi tämän päiväisiä komeampia ahvenia.

Seuraavat paikat tarjosivatkin sitten tuttua vesiperää eikä kohteiden haravoiminen tiukalla kairauksella oikein meinannut maistua. Kaksi reikää jaksoi porata putkeen, mutta kolmas pisti jo puuskuttamaan tosissaan. Voisi tehdä ainaisen polkemisen ja pallon perässä juoksemisen sijaan jonkinmoinen lihaskuntoilu ihan terää. Tällaisina hetkinä eväät astuvat usein isoon rooliin. Tämän kertainen suositus pikasokeria ja energiaa kaipaavalle jäidenritarille on Hannan askartelema suklaa keksi / piirakka. Tässä vähän suuntaviivoja kyseisen herkun valmistukseen - suosittelen! http://www.mustapippuri.fi/reseptit/suklaa-cashewpalat-herkutteluun

Kohti taas uusia tyhjiä mestoja

Kairattuamme kymmeniä ja taas kymmeniä tyhjiä reikiä ja tutkittuamme sisällä olevia paikkoja, jotka kartan mukaan ovat aina kiinnostaneet palasimme takaisin tutulle saarelle. Päivän aikana talsittujen n. 4 kilometrin aikana saaren pielus oli tyhjentynyt muista kalastajista ja vain emmentalin oloinen jää muistutti aamun väen paljoudesta.

Sitä saa mitä tilaa - kauden eka kiiski tapsilla

Pikku ahvenia alkoi nousta samantien ja kun Jukka lopulta taipui tapsin edessä kalaa alkoi tulla reilumminkin. Hämmästyttävää tosin oli se, että kalat ottivat vain aivan paikallaan olleeseen morriin. Jopa minuutin staattisuuden jälkeen aivan hiuksen hieno herkkyyskärjen liike paljasti nirson ruokailijan. Normaalisti en ainakaan itse tapsipilkinnässäkään kovin pitkiä taukoja pidä ja usein juuri pienet nykyt ja väristykset saavat syönnin pysymään päällä. Lopulta kyllästyimme kukkokalan pilkintään ja lähdimme hissuttelemaan kohti autopaikka ohi nyt jo pilkkijöistä tyhjenneen selän.

Päivän kaloja
  • kalastusaika 9.30-15.30
  • saalis 2,4kg ahvenia (74kpl keskipaino n.30g)
  • sää +1 aste, tuuli 2m/s NE pilvisyys 10/10
  • jäätä 80cm, lunta jäällä 5cm
  • vedenkorkeu +5cm, ilmanpaine 1005, kuunvaihe 44%

Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit