Kauden avaus - kerran elämässä reissu 18.-20.5.


Edessä oli kaksi kaunista ja lämmintä toukoyötä parhaassa paikkassa, karppirannassa. Parin viikon takaisen pikapiston jälkeen kausi alkaisi todenteolla. Joskus elämän realismin ei toivo pääsevän ongelle - siellä haluaisi hengitellä puhdasta vastuuta vaille olevaa vapautta. Tämän kertainen alku oli itselleni siitä vaikemmasta päästä ja viikolla päässä pyörineet ajatukset meinasivat parkkeerata ohituskaistalle. Vielä alkuviikosta pallottelin  reissun väliinjättämistä, mutta lopulta onkijan mieli ajoi rantaan. Ensimmäisen yön aikana ajatukset lopulta tasoittuivat. Onneksi en jättänyt reissua väliin. Tätä viikonloppua muistellaan vielä pitkään.

Auton pysähtyessä keskellä metsää linnut lauloivat jo kiivaasti aurinkoa alemmas. Pohjoisen päälle parkeerannut hellerintama oli hiukan hellittänyt, mutta parin viikon yllättävä välimerellinen ilmasto oli tehnyt keväästä kesän. Maisema oli kesäkuun vihreä ja etelän järvet jo vahvasti uimalämpöisiä. Ensimmäisen reissun odotuksia maalaillaan koko pitkä talvi ja onkijan viimeiset askeleet ennen rantaanpääsyä sujuivat kannettavasta painosta huolimatta ilmassa leijuen. Hämmentävä on se onnen läikähdys, joka väistämättä nousee pintaan kun edessä tiiviinä seinänä muotoaan muuttava vihreä metsä harvenee ja puunrunkojen välistä kimmeltää rauhallinen onkijärvi.


Auringon laskiessa metsän taaksen kuu ja venus ilmestyivät länsitaivaalle. Olimme ajatelleet ehtivämme virittää onkikamat ennen pimeää ja aloittaessani teltan kasaamisen näin ensimmäisen otsalampun jo palavan. Leiri oli täynnä irrallisia pusseja ja nyssäköitä ja milloin mikäkin kama oli hukassa. Tähän hetkeen jossa vavat ovat jo pyytämässä, mutta rauha ei ole vielä laskeutunut osui ensimmäinen lähtö ja tästä alkoi sellainen 12h jollaista me olemme harvoin päässeet todistamaan. Lopulta rauha laskeutui leiriin vasta seuraavana päivänä.


Uusi seuraennätys - 17,2kg


Kun lauantaina aurinko paistoi suoraan etelästä seurarekordit oltiin puhkaistu kahdesti, yksi vapa oli nasahtanut kahvan päältä poikki ja unta ei ollut kertynyt kellekään paria tuntia enempää. Yllättävän viileä kesätuuli puhalsti  rantaan, Jukka ja Mitri nukkuivat teltassa ja itse torkuin, nautin auringosta ja hätistelin joka paikkaan pyrkiviä pieniä mustia mauriaisia tuloksetta tiehensä. Elämä maistui ja silmäluomien alla ajatus liiteli pysähtymättä ja tarttumatta. Oma enkkakalani, katkennut vapa ja tämän kepin kanssa koetut hetket, miksi aina unohdan kahvikupin kotiin, miksi Jukka aina saa eniten karppeja,  mitä jos paskahätä yllättää ja paperi on kotona. Entä voiko elämäänsä rakentaa ilman perusturvallisuutta?

Kortit jaetaan varhain ja edes vaihtopakkaan ei kykene itse alkuvuosina vaikuttamaan. Horina yhdenvertaisista mahdollisuuksia on sitä suurinta paskaa jota valtaapitävät jaksavat meille tuputtaa. Susanna Kosken lausunto köyhän ja valtaapitävän erilaisesta kulurakenteesta on yksittäinen anekdootti ja ehkä Koskea kohtaan jopa epäreilu esiinnosto, mutta väistämättä se kertoo jotain ymmärtämättömyydestä. Rahalla on ihmisille eri merkitys. Toiselle se on väline materian ja henkisen hyvinvoinnin hankkimiseen kun toiselle se määrittää koko olemisen. Kun rahaa ei ole sen arvo kasvaa.  Silloin kyse ei ole enää rahasta vaan jatkuvasta huolesta. Huoli lisää stressiä, joka altistaa sairauksille - sekä fyysisille, että henkisille. Yhdelle ilmainen lounas on erilainen kulurakenne ja toiselle viikon kohokohta.

Köyhyys ja varattomuus ei automaattisesti merkitse mitään - rakastamalla, välittämällä ja huolehtimalla luodaan perusturvallisuutta. Kun pieni lapsi itkee hänellä on hätä. Itku on avun pyyntö tai protesti. Vanhemmuus on tämän tarpeen ymmärtämista ja huomioimista. Turvallisuus syntyy kun tietää, että apua pyydettäessä käsi ojentuu kuivaamaan kyyneleet.  Kun lohduttava syli on lähellä ja rauhallinen ääni kertoo kiukun syyn pyöristyy särmä. Kun ymmärtää oman tunnetilan syyt ja seuraukset oppii lopulta kohtaamaan myös vastoinkäymiset. Ilman tätä perusturvaa edessä on enemmin tai myöhemmin ongelmia. Näitä lapsia ja nuoria käy sääliksi. Hyvin usein taloudellinen ja henkinen epäreiluus kulkevat käsikädessä. Heille erilainen henkinen kulurakenne on muovannut kokonaan toisenlaisen todellisuuden. Kuka auttaa häntä, jonka kokemus itsestä on kuluerä tai painolasti - niin omalle perheelle kuin yhteiskunnalle. On helppo vihata jos ei omaa kokemusta siitä miltä tuntuu kun lohdutetaan. Jokainen valitsee oman tiensä ja sääli on sairautta? Kääri hihat. Tsemppaa. Aloittaa talkoot. Kaiva tiesi ulos poterosta ja syö lopulta lounaasi valtion piikkiin - Hevonkukkua!


Seuraennätys - 18,1kg


Onkirannassa iso osa korteista jaetaan isojaossa ennen kalastuksen aloittamista. Tällä kertaa mäskit oltiin levitetty kahteen osoitteeseen - sisemmäs ja ulommas.Itse laitoin kaksi vapaa lähemmäs vesikasveja ja yhden kauas, samoin teki Mitri ja hymähdellen päästimme Jukan valitsemaan paikat ulkoalueelta. Yllättävän usein Jukka onnistuu laittamaan vapansa oikeaan paikkaan tai sitten karpit löytävät Jukan taiten tehdyt ja presentaatioltaa ylivertaiset rigit nopeiten. Kun itse olin kepittänyt elämäni kalan ja noussut seuratilaston kärkeen alkoi Jukan yö. Kalat olivat isoja, kauniita, pulskia ja jostain ihmeen syystä tuntui, että niillä oli enemmän voimaa kuin ikinä. Väsäsytystaistelut kestivät, karpit uivat puolelta toiselle ja vielä 10 minuutin väsyttelyn jälkeen jaksoivat spurtata voimalla eteenpäin. 

Itse kaloista ja väsytyksistä on vaikea sanoa mitään, mutta jälkeenpäin väsytysvideoita katsellessa muutama yksityiskohta jaksaa naurattaa. Markkinoin salaa ja julkisesti Siloneulan epäkaupallisuutta, vaikka esim. Onkijan Vuosi - pätkässä vilahti Mitrin laskujen mukaan 22 tuotemerkkiä. Ei ihme, ettei näistä merkeisstä kukaan lähesty meitä kaupallisessa mielessä. Sen verran Kaurismäkeläisen apaattiselta Jukka näytti ja kuulosti pidellessään yli 18kg kalaa vavan päässä. Kukaan muukaan ei juuri hymyile tai naura vaan tunnelma  on koko suuren taistelun ajan yhtä innostut kuin Muoviämpärifirman viikkokokouksessa. Onko eletty aika piiskannut setämiehistä kaiken riemun vai mitä, mutta näiden rainojen pohjalta kukaan ei usko, että onkirannassa kaikilla on kivaa ja nauru raikaa.

Toinen kalastukseen liittyvä ajatus on Chod-rigi. Tällä kertaa yhtä lukuunottamatta kaikki kalat osuivat chodeihin. Osittain tämä on trendi kysymys, mutta joku ajatus ja kutina nostaa trendit esiin. Usein tarvitaan myös joku Trendsetter. Itse olen löytänyt tämän rigityypin kunnolla vasta parin viimevuoden aikana. Tällä reissulla 3/8 vapaa pyysi bolteilla ja 5/8 chodeilla.  Myös etukäteissyötön ja ennenkaikkea onkimisen aikaisen spodaamisen ja heittämisen määrä puhutti. Jo viime syksynä puimme omaa laiskuuttamme onkirannassa. Mutufaktat osoittavat, että mäskäämisen määrä korreloi saatujen kalojen määrän kanssa.  Viimevuosina olemme karsineet välillä syöttäkertoja ja laiskistuneet ennenkaikkea onkihetken syötössä. Tällä kertaa painoimme boilaria veteen koko ajan lisää ja ainakin nyt tämä tuntui oikealta valinnalta. 

Vaikka toinen yö saatiin nukkua melko rauhassa on tästä on vaikea laittaa paremmaksi. Uni teki sikäli hyvää, että kotona perusturvan luominen on astetta helpompaa kun ei nukahda hiekkalaatikolle ja ala lukiessa horista jotain Luciferista. Oli muuten maaginen avaus uudelle syötille. Lucifer™ on tästä lähtien takuuvarma valinta alun syöttipalettiin. Vaikka kalenteri näyttää tällähetkellä melko lohduttomalta on varmaa, että ennen juhannusta ongitaan ja ehkä saadan lisää karppeja. Itselleni tämä reissu todisti jotain. Asioiden märehtiminen ja puiminen väsyttää. Välillä ratkaisut ja helpottavat ajatukset vaativat etäisyyttä ja sitä tilaa missä mauriainen kävelee kalsareissa, aurinko lämmittää kasvoja ja ajatteleminen ei kurtistuta kulmia. Siinä rantakalliolla oli tila armollisuudelle ja ymmätykselle omasta rajallisuudesta.Sitä en kyllä edelleenkään tajua miksi Egolistaus on niin karua luettavaa. Tätä vastoinkäymistä en yrityksistä huolimatta kykyne kunnolla käsittelemään. Kalastus jatkuu...

Viikonlopun pulskin possu

EGOLISTAUS


Pyynnöistä ja toiveista huolimatta Egolistaus pysyy kirjauslajina myös vuonna 2018. Listauksen tarkoituksena on kertoa kuka heiluu kukkona tunkiolla. Usein se on ollut Jukka ja ekan reissun jälkeen tilasto on karua luettavaa. Jo ennen kesäkuuta näyttää liki varmalta, että Jukka kuittaa potin myös tänä vuonna. Ekan reissun jäätävä lukema ja superonnistuminen siivittänevät Jukan voittoon. Pitäisi ehkä panostaa lahna sarjaan. 

OnkijaKarppiSuutariRuutanaLahnaTurpa
Jari0000
Jukka0000
Mitri00000
Teemu20000


Karppikuningas
SYÖTTITILASTO

Kausi sai räjähtävän lähdön ja syöttitilastoon kirjattiin heti ekalla reissulla viisi eri boilieta. Merkittävää listauksessa on uuden tulokkaan - Lucifer™:n syöksyminen suoraan syöttilistauksen ykköseksi. Tänä vuonna julkisuuden ulkopuolella pyöritetään myös syöttien "tehotilastoa" jossa otetaan huomioon myös syötin vedessä olo aika. Softa ja käyttäjät ovat vielä betavaiheessa. Toivomme kovasti, että jossain vaiheessa ohjelmasta onnistututaan kaivamaan esiin "huippumielenkiintoisia detaljeja.

SyöttiSaatu karppiLähtöPisteet
Lucifer™4210
BonBon™204
IVP™102
Fiesta™102
Batman™102
Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit