Tilastoinnin vaikeudesta - Jarin kauden avauskarppi 9.9.2018

Siloneulalainen kalatilastointi on surullisen kuuluisaa - vuodet kipittävät vikkelästi eteenpäin, reissut seuraavaat toisiaan ja kaikilla on vain hämäriä muistikuvia ja innon tai epätoivon sävyttämiä mielipiteitä tapahtumista. Suurin osa kaloista on kuvattu ja paljon pienempi osa punnittu. Valitettavasti näitä painoja ei ole kirjattu mihinkään muualle kuin onkikesien haperoimiin limittäisiin muistilokeroihin joten oikeasti kukaan ei tiedä mistään mitään. Kaikenlaisia parannuksia tilastointiin on talvisin kehitetty muistivihkosta, excelin kautta tuoreimpaan softaan. Mikään ei silti auta koska kyseessä tuntuu lopulta olevan käyttäjäongelma. Vaikka teoriassa halua tilastoida olisi, taitaa onginnan ydin olla silti kaukana saatujen kalojen ja kilojen takana. Sen verran ponnistin, että kasasin kaikki kuvatut kalat onkipaikoittain omiin kansioihinsa. Kun ongintaa on takana kohta 8-vuotta on meille osunut saatuja karppeja satakunta. 

Uusia tilastoimattomia tosiasioita lähdettiin metsästämään syyskuun käännyttyä kalenteriin. Kesän helteet olivat jatkuneet ja suomalaisen karpinonkijan yllättäviin muuttujiin lisätään tällä hetkellä myös sinilevä. Pitkään olemme mittailleet yhtä houkuttelevaa järveä ja lopulta löimme reissun lukkoon. Aloitimme pitkän mäskäysprojektin jonka päätteeksi toivoimme todistavamme viiksekkään ystävämme viihtyvän myös kohdejärvessä. Ekalla mäskireissulla  uuteen viikkoon innolla suuntavaa onkijaa tervehti surullinen näky. Syyskuinen lämmin, tyyni ja aurinkoinen aamuilo kääntyi fosforinhohtavaan epätoivoon kun kohdejärvi seisoi vavahduttavan vihreänä puurona edessämme. Vaikea sanoa vaikuttaako sinilevä kalansaantiin. Tuskinpa, mutta liikumme tuuliviireinä mielialamme mukaan ja siinä aamussa fiilis oli täysin poissa. Niinpä reissu siirrettiin tuttuun kohteeseen.

Ensikeltaista näkyi jo vähän ja jotain viitteitä syksystä leijui ilmassa. Silti lämpötila kohosi auringon mukana kesäisiin lukemiin. Kantaessamme rojujamme rantaan hiki valui norona selästä ja vanha aamukaste kuivui  jalkojen alla. Lopulta lauantai-iltapäivää istuttiin t-paidoissa ja jossainpäin pohjolaa lämättiin helleraja rikki ties monennen kerran kesälle 2018. 

Tässä rannassa on koettu myrskyä, sumua ja kauneimpia pastellin pehmeitä aamukajoja. Iltatulien loimussa on veistelty mukaviisaita elämänviisauksia, naurettu hyvin huonommillekin jutuille ja nostettu hiljaisia maljoja kotona uutta elämää ihmetelleelle Mitrille. Näitä kaikuja oli myös Mitrin poissaolo tältä reissulta - Elsi täytti jo 4-vuotta. Isiltä lapsille siirtyy malli ja asenne elämän käänteisiin. Läsnäolo ja taito antaa hetki muille on lapsuudesta siirtyvä tapa olla. Se, ettei paasaa omaa totuuttaan vaan kuuntelee muita on sivistyneen keskustelun pohja. Samalla se mahdollistaa ymmärryksen myös muiden totuuksille. Pitkä vuosi ongintaa on kohta takana ja vasta nyt istuimme yhdessä iltahämärää Jarin seurassa.  Kalenteri on välillä kumma kapistus ja kaikkia elämän käänteitä siihen ei voi ennalta kirjata.

Ilta pimeni ja paikan tuttua hämärän kalaa ei kuulunut. Oli hämmentävää maistella mustaa iltaaa, kun lämpötila pysytteli vain hiukan parinkympin alapuolella. Kahvia kului, munkit maistuivat ja silmäluomet muuttuivat vääjämättä raskaammiksi. Kun oheistoimintaa on takana riittävästi malttaa nukkumaan mennä ajoissa. Siksi pyrimme yhden yön reissulla pääsemään rantaan jo aamupäivän aikana.  Nyt painuimme makuupussien kuumuuteen epäillen, mutta odotusta täynnä. Taustan äänimaisema hävisi nopeasti kun unikuviin syöksyivät alitajunnan ja muistojen käsittämättömätön sekamelska.

Puolikolmen aikaan heräsimme hälyttimeen huutoon. Jarin kauden eka onkiyö realisoitui kuvan kauniiksi rivikarpiksi. Samaamies loisti kilpaa otsalamppujen kanssa ja kaikki tiesivät mitä olisi edessä. Karpin pärskyttäessä matalaa rantavettä hyvästiksi me valmistauduimme kiivaaseen yöhön ja pohdimme kuinka nopeasti syksyisimme taas ulos teltoista. Puolikahdeksan aikaan se tuli - oli pakko lähteä makuupussista aamukuselle. Yö jäi täysin hiljaiseksi ja hälyttimet pysyivät vaiti läpi koko lämpenevän aamun. Odotukset karkaavat joskus kauas maisemaan. Olemme tehneet vuosien aikana jo hyvän nipun hyviä ja erittäin hyviä karppireissuja. Nämä kultaiset hetket ovat osuneet usein näille syksyisille reissuille.  Vaikka kalenterissa elettiin melkein samoja viikkoja oli olosuhde yhä silkkaa kesää. Vesi seisoi yli 20 asteisena, tuuli pysyi poissa koko reissun ja taivas loisti iloisen sinisenä. Ehkä syy oli olosuhteissa tai sitten mitään syytä ei edes ollut. 

Karppireissun voi aina merkitä plussalle jos vapautusmatton, punnituspussin ja haavin kuivattaminen kotioloissa harmaannuttaa hiuksia. Itse ne odotukset hilaa huippunsa. Itselläni on onkireissua edeltävällä viikolla tapana unohtua, ehkä paetakin ajatuksiini. Siellä päänsisällä syysmyrsky hiljenee, kevyt tuuli tuo kasvoille vesisumua ja pipo lämmittää korvia. Silloin ongin aina myös vastasidotuilla rigeillä. Lasten leikkiessä ja pesukoneen lingotessa nostan mielikuvissa vavan pystyyn.  Kala on aina kovin iso. Kun viikkaan pyykkiä vapautan mielessäni kuvan kaunista peilikarppia ja saappaanvarsi hörppää vettä. Se vain naurattaa, sillä mennessäni kotona nukkummaan ajattelen sukeltavani onkirannassa takaisin lämpimään makuupussiin. Haaveissa en unohda ikinä kirjata saatua kalaa Siloneulan aukottomaan tietokantaan - turvaan ja muistiin, sinne kaikkien muiden, yli sadan saadun karpin seuraksi... 

Yksi kauneimmista meille osuneista rivikarpeista



EGOLISTAUS

Kauden voisi käytännössä lopettaa tähän. Kaikki ovat karppinsa saaneet ja kaloja on toistaiseksi osunut jokaiselle ongitulle reissulle. Syksy on meidän ehdotonta suosikki aikaa ja kuluva kuukausi ja vielä lokakuun pari ekaa viikkoa on tarjonnut aiemmin hyviä kaloja. Eiköhän tämäkin tilasto vielä muutu. Lahnakuninkuus on ainakin yhä jaossa.

OnkijaKarppiSuutariRuutanaLahnaTurpa
Jari0000
Jukka4201
Mitri30100
Teemu33101


SYÖTTITILASTO


Yksi sana - Lucifer. Seitsemän saatua kalaa, nippu selkeitä karppilähtöjä ja pari pudotusta päälle. Tätä ylivoimaa on spekuloitu rannassa paljon, mutta yhtään pitävää selitystä ei vielä ole keksitty. Tilastoja ei edes kummemmin vääristä syöttien vedessä olo aika, koska meillä on paha tapa antaa "parhaille" n.5 syötille melkolailla tasaisesti peliaikaa.


SyöttiSaatu karppiLähtöPisteet
Lucifer™7417
BonBon™204
IVP™204
Fiesta™102
Batman™102

Rokastaja Rantanen™
102





Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit