Kuhan jigikalastus

Kuhan jigaus on todellista roots-toimintaa. Muistan istuneeni 90-luvun alkuvuosina pikkupoikana kalastusmessuilla kuunnellen luentoa uudesta mullistavasta kalastumuodosta - jigikalastuksesta. Kutakuinkin suoraan messuilta marssimme edesmenneeseen Salakalaan jonka "irtokarkki" laatikoista valitsimme ensimmäiset jigimme. Ei meillä todellakaan ollut mitään hajua mitä kaloja jigeillä kalastetaan, mutta messuluennosta johtuen tekniikka on päivästä yksi asti ollut ainakin sinnepäin. Joskin alkuvuosien vapa pystyyn ja löysät sisään tekniikka vaihtui melko pian jatkuvien siimasolmujen myötä pelkän kelan käyttöön.

Ensimmäiset kuhat saatiin heti ensimmäisenä jigikesänä. Tarkkaa ajankohtaa vuodesta tai vuodenajasta ei muistissa ole, mutta luultavasti osuimme paikalle juuri sopivasti kutuaikaan. Emme alkuun tienneet edes mitä kalat olivat ja kului useampia vuosia kunnes tajusimme jotain kuhan vuoden kierrosta. Tekemiseen tuli suunnitelmallisuutta ja lopulta saadut kuhat eivät enää olleet pelkkiä yllätyksiä. Tällä hetkellö luulemme tietävämme kutakuinkin millä, miten ja mistä stadista kuhia voi saada.

 Reilu kiloinen stadilainen

 Jonkun syksyn ottivärejä

Stadin salmet ja sillanaluset ovat melkolailla tuttuja kalapaikkoja ja alamittaisia kuhia on nostettu jätesäkkitolkulla. Kuten varmasti jokaisella siltapilarien Matt Hayesille on mittakalojen määrä sitten jotain aivan toista. Jossain vaiheessa tajusimme, että syksyn saapuessa kuhat löytyvät jälleen samoilta paikoilta ja yllätys oli iloinen, kun mittakalojen suhde muuttui kerrasta parempaan suuntaan. Toisaalta olemme ehkä turhaankin kalastelleet kaikki vuoden ruuhkaisilla ja jigejä syövillä siltapenkoilla, sillä kuhaa saa läpi vuoden myös muualta. Tölikanlahden kuhakivi kai on jo kaikille tuttu, mutta saman profiilin rantoja löytyy stadista vaikka kuinka paljon ja ainakin meidän kokemuksen perusteella myös kuhat ovat näillä paikoilla rantajigaajan tavoitettavissa. Se onko kyseessä enää jigaus vai pohjaraahaus onkin sitten eri juttu.

Hauskinta kuhanjigausta on ehkä kuitenkin koettu lokakuisessa Kemiössä kun vuotuinen viikonloppureissu on kuljettanut Siloneulalaiset saaristomerelle venekalaan. Vaikka reissut ovat olleetkin pääasiassa ahvenen kalastusta on aikaa käytetty vuosi vuodelta enemmän puhtaasti kuhan yrittämiseen ja taidot, jigienvärit ja paikat alkavat ainakin saalismäärää katsoen parantuneet kokoajan. Kuhan jigaus ja jigikalastus noin ylipäätään ovatkin se kalamuoto jota varmasti tulisi harrastettua enemmänkin jos vene olisi käytössä.


 2,1kg  Kemiöläistä

Vuoden suosituimmat tekstit