Sweet Home Alabama - Perinteistä pikkujoulurallia 3.-4.11.2018

Tsip tsap ja kausi pakettiin. Istuttiin perinteisessä pikkujoulupaikassa ja nautittiin innokkaan ennakkomäskäyksen annista. Keli oli syysongintaan liki paras mahdolinen ja glögit ja konvehdit tekivät reissusta pikkujoulun. Jos viime vuonna siirsimme perinnereissun jäiden takia ykköspaikalta toisaalle ei nyt samoilla päivillä tätä ongelmaa ollut. Vesi oli vielä kaukana jäätymispisteestä. Onkijan kierrossa tähän päättyi vuosi ja paremmin sitä tuskin olisi voinut katkaista. Vielä niitä karppeja voisi saada, mutta nyt on hyvä hengähtää. Täkypilkille suunnataan kyllä kun vaan jäät sen mahdollistavat. Nämä reissut on silti kevyttä välikauraa - kotona lapset puhuivat hymyillen isin viimeisestä kalareissusta puoleen vuoteen.

Kaislikossa, hyytävän kylmässä vedessä muniansa myöten kahlaa perinteisesti Heikkilän Teemu

Pikkujouluja istutiin nyt kuudetta kertaa. Meksikolaiset, Home weet home Uganda ja historiamme myöhäisin karppi - hienoja muistoja ja mahtavia reissuja kaikki. Totuus on silti, että kaksi edellisvuotta tonttukaloja ei olla saatu. Toissa kaudella vaihdoimme huonolla menestyksellä kohdetta ja viime vuonna hommaa vaikeutti jäätyneet järvet ja tämän takia peruuntunut ennakkomäskäys. Nyt odotusarvot olivat tapissa. Melkein kuulimme jo mielessämme iltaa ohjaavan duurissa soivan, mutta kaukaa kaihoisan karppivalssin sävelen. Ekan lähdön ajankohta yllätti silti - eteen näki vielä. Jari lauloi ja karppi vei - karppi lauloi ja siima löystyi. Tahti oli siinä.


Osalle meistä on tälle kaudelle osunut reissuja ennätysvähän. Aikataulut eivät ole osuneet ja valitettavista syistä peruuntumisia on tullut useita. Siksi oli oivallista, että ensimmäistä kalaa kätteli Häkkisen Mitri.  Kuvan kaunis fullscale-peili ja tälle paikalle meille vielä saamaton otus lankesi Fiesta™:n  lumoukseen. Alunperin tämä syötti esiteltiin meille ensimmäisissä pikkujouluissa ja alkuun sitä pidettiin vain kylmän veden erikoisuutena. Näille kuukausille sen suurimmat meriitit on kirjattu, mutta tätä nykyä Fiesta™  pyytää vähintään yhdessä vavassa vuodenajasta riippumatta. Ylipäätään meillä on syöteissä selkeästi vuodenaika suosikit. Vain yksi pallura näyttää poikkeavan tästä kaavasta.


Meidän kalansaannin kulmakivi on hyvät, omasta mielestämme kansakunnan parhaat onkisyötit. Toki me kaikki olemme osaltamme mukana boilitehtailussa, mutta varsinaisesti syötiti ovat Järvenpään Valkoisen Zombien käsialaa. Siksi oli oivallista, että toista karppia väsytti Käpylän Jari. Hälyttimen kiljaisu katkaisi nuotioinnin ja makkaran syönnin. Ponteva kala painoi poikittain ja onnistui matkalla kaappamaan mukaan oman siimani. Myös sählääminen kuuluu pikkujouluhin. Vapoja on lennellyt jonkkaan, pipareita ja glögikuksia on etsittiÿ varvikosta ja sotkeutuneet siimat ja tästä aiheutuneet hälyttimien valo- ja äänikakofoniat ovat kiristäneet pinnaa ja lopulta kirvoittaneet monet raikuvat naurut. Jarin joulukala saatiin silti siististi matolle ja valokeilaan.


Koukkuja irroitettaessa yhtä siimaa vietiin taas. Yhdelle meistä on vuosien saatossa osunut selkeästi enemmän kaloja kuin muille. Vuodesta ja reissusta toiseen puhutaan tuurista, mutta tällä otannalla on pakko kallistua johonkin muuhun. Joko rigeihin ja tai härskiin taktikointiin paikkavalinnassa. Taitoa yhtä kaikki ja siksi olikin mahtavaa, että kolmatta kalaa käski Heikkilän Jukka. Kaksi karppia samaan aikaan. Toinen matolla ja toinen siiman päässä. Yksi kuvauskohdetta etsivä ja ledihelvetillä valaiseva ohjaajatähti ja yksi omien kamojen solmuisuuteen ylettömän turhautunut onkiveijo. Tähän hetkeen tiivistyi koko kausi. Kalojen jo uidessa vapaudessa ja omien syöttien taas pyytäessä homma oli selvä. Kiskoessani toista kertaa kahluuhousuja jalasta se sanottiin ääneen. Tämä reissu kiilaa helposti legendaaristen SiloneulaReissujen joukkoon.


IVP:tä ja Rantasta kesäkuusta syyskuuhun. Fiestalla ja BonBonilla kylmästä vedestä, Gelmillä sieltä ja Batmanillä tuolta. Syöteille on tähän asti ollut aikansa ja paikkansa, mutta tänä vuonna kaikki on ollut toisin. Ihan sama missä ollaan oltu. Ihan yhdentekevää onko taivaalta ropissut rakeita vai onko aurinko paahtanut välimeren siniseltä taivaalta. Täysin merkityksetöntä onko vesi ollut kylpylälämpöistä vai valmiina jäätymään. Lucifer™ on pyytänyt ja ällistyttänyt. Kun otimme ensimmäisiä nuuhkaisuja minigripistä ja kuuntelimme Jukan kanssa Jarin turinointi ainesosista olimme hiljaa. Kotimatkalla spekuloimme oliko syöttikeisari viimein astunut liukumiinan. Tuoksu oli vaisu ja ainesosista emme tienneet osaa edes nimeltä. 

Olimme pahasti väärässä. Lucifer™ on mullistanut siloneulalaisen syöttiajattelun. Luotto on kasvanut pikkuhiljaa, mutta se, että syötillä on tullut puolet kaikista kaloista on ennenkuulumatonta. Kaikilla meistä omia suosikkisyöttejä, parhaita onkitontteja ja unelmien kaloja. Tietyt asiat ovat silti koko nelikolle yhteisiä.

Siksi oli parasta, että kauden viimeinen kala herätti meidät aamuyöllä kolmelta paikassa Sweet Home Alabama, syöttinä oli vähemmän yllättäen Lucifer™ ja saatuna kalana vanha toverimme Ihan Vaan Iivo. Ei voinut kuin hymyillä ja kömpiä takaisin makuupussiin. Kausi päättyi unelmareissuun ja unelmointiin. Puoli vuotta ja kausi 2019 starttaa...

EGOLISTAUS

Toisena vuotena peräkkäin Jukka dominoi Egokilpailua. Heti ensimmäisen oikean reissun jälkeen voittaja oli kohtuu selvä, mutta onhan tuo ero aikalailla mykistävä. Mitrin 5 saatua on itseasiassa todella hyvä tulos - yli 1 saatu kala / reissu on melkein kaikille vaan kaukainen  haave.

Suutarit saatiin yhdellä reissulla ja samoin ruutanat. Turpareissuja ei kaudella oikeastaan edes tehty. Ehkä hämmentävintä on  lahnojen puuttuminen. Yleensä niitä saa noilta meidän karppirannoilta ihan säännöllisesti.OnkijaKarppiSuutariRuutanaLahnaTurpa
Jari0000
Jukka12 4201
Mitri50100
Teemu33201


SYÖTTITILASTO

Tähän tilastoon on vaikea suhtautua. Lucifer dominoi alkukaudesta, oli lyömätön hellekelillä ja täysin ylivoimainen vesien lämpötilan painuessa kohti jäätymispistettä. Muista syöteistä ei paljoa kannata puhua - IVP toimii aina ja jotain kaloja saatiin muillakin palleroilla. Kuten jo kirjoitettu Luciferin käyttöaste ei selitä eroa tilastoissa lähellekään kokonaan. Pikkujouluissa mentiin suhteella 3/9 ja aika lailla suhde on pysynyt koko vuodennähden on pysynyt koko vuoden.


SyöttiSaatu karppiLähtöPisteet
Lucifer™11527
IVP™5010
BonBon™204
Fiesta™204
Batman™102

Rokastaja Rantanen™
102

Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit