Ismete - uuden asian äärellä 5.2.2013

Madeonginta on laadukasta pimeän ajan ulkoilua. Ranne tulee kipeäksi, sormet jäätyy, kaira on paskana ja askeleen alla pettävän lumikuoren alla on polveen asti sohjopaskaa. Helvetisti jengiä kiilailee toisiaan ja jos joku vahingossa saa kevyen sivuosuman kalasta valuu hiljainen suuri massa pikkuhiljaa lähemmäksi niin, että alle vartissa pystyy arvioimaan lähimmäisensä partaveden laadun ja henkilökohtaisen hygienian tason. Reikiäkin pitää poraille puolimetriseen epäkuranttiin merijäähän sitä tahtia, että pystyynjäätyneen pulkannarun puutteellinen lihashuolto räjähtää kasvoille viimeistään aamiaispöydässä.  Mitään et näe, sillä otsalamppu on turvassa kotona, hara on neljästä koukusta kiinni pilkkihaalarissa ja toinen rukkanen on märkä ja toinen jossain pimeällä jäällä. Ärsyttää, miksi ihmeessä roudata itsensä tekemään tätä vuosi toisensa jälkeen - annetaan jo periksi. 

Taas se on täällä - madesesonki


Kutakuinkin näinhin ajatuksiin päättyi madekausi 2013. Varsinkin Jukka oli ääriään myöten täynnä koko touhua. - Koko Suomenlahden madekannat ovat tuhoutuneet, niin radiossakin sanottiin. Tätä nurputusta kuunneltiin koko alkava talvi aina kun jutuissa edes hiukan sivuttiin matikkakautta. - No en mä nyt oikein tiedä, ihan sama, mutta jotain muuta. Ja niin sitä taas mentiin, madepilkille. Tosin myönnettävä on, että Jukan jäälle saamiseksi piti postailla maili tukkoon ruotsalaisia ismetevideoita ja painostaa piilevä pioneeri esiin piinkovan ulkokuoren alta houkuttelevalla ajatuksella orastavasta stadimadekeisariudesta.

Onkiminen on se juttu. Edellisreissun nylkyttämien ja vartominen ilman alati polveilevia keskusteluja valoi lisää märkää betonia tämän ajatusketjun juurille. Luulisin homman liittyvän pitkälti taustalla kummittelevaan saaliittomuuteen. Olemme viimeinkin löytääneet sen ylivertaisesti hauskimman tavan pyytää tyhjää. Mitrikin laittoi vavat tottuneesti pyyntiin, ihan varma en ole oliko koukussasyöttiä ollenkaan, ja aloitti tasaisena koko illan jatkuneen filmauksen. Ylimääräinen valo sillä on jo. Itse odotan enää lähinnä klaffia ja uusintaottoja. Näen mielessäni pimeän kesäyön ja kalsarit jalassa teltasta karppitärpin aiheuttamassa täpinässä ryntäävän Jarin, joka kohtaa rannassa tuhansina luxeina paistavan lediviidakon ja ohjaajan tuolissa keikkuvan El Direktöörin. Siinä sitä rapisee viimeisetkin pölyt kainon pohjoisen pojan harteilta ja vavan varteen tarttuu itseriittoinen tilanteen päällä karismansa avulla pysyttelevä Tapio Rautavaara.

Valetärppi

Kuusi vapaa pyysi kalaa. Pikkuisen uutta rojua ja talvikäyttöön viritettyjä karppikamoja. Siksi Jukka tästä innostui, hypisteli luultavasti karppitilbehööriään koko edeltävän viikon. Niin oli rigit taas tikissä. Varmasti toimivia, mutta uskoisin tavoitteena olleen mahdollisimman esteettinen kalastajan ja ennenkaikkea kanssa kalastajan silmää mielyttävä kokonaisuus helmineen ja muine nyansseineen. Kolmisen tuntia me siellä kekkuloimme, suomenruotsalaisen herrainkerhon saunaklubin edustalla. Kamat toimivat, mutta kaloja ei näkynyt. Usko tähän kalastusmuotoon on kuitenkin vahva, haukea ongitaan taatusti ja eiköhän me matikallekin vielä pyritä.

Mitä Stadin madekantoihin tulee vahvisti tämäkin keikka vallalla olevaa uskomusta lajin menestyksestä rakkailla kotivesillä. Kyllä niitä siellä varmasti on, mutta mitään massaesiintymää täältä ei varmaan kovin helpolla löydä. Oivallinen onkipaikka siis. Jos sitä kerran vuodessa kävisi kopaisemassa, tilastollisesti kala tulee jossain välissä ihan varmasti. Sitten paukutellaan henkseleitä osaavuudesta, innovatiivisuudesta, huikeasta periksiantamattomuudesta ja timanttisesta ajatustyöstä. Kyllä me osaamme, katsokaa tänne - madetta stadista.Tämä pyytää seuraavaksi haukia

(sivuhuomautuksena: Jos joku tietää miksi blogger pakkaa tällä hetkellä kuvat ihan järkyttäväksi mössöksi niin saa olla yhteyksissä)


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Nyt saakin maastopuku antaa uniasuna latua puhtaan valkoiselle pyjamalle bling blingien ja korkean elvis kauluksen kera. Hiusgeeli ja aurinkolasit on ehdoton must! Ja karppikuvioidut bootsit...;-)

-JariK-

Vuoden suosituimmat tekstit