Siikapiina ohi - kylmää vettä ja kaivattuja kaloja 5.5.2010

Olin jäänyt kotiin Jukan ja Mitrin sunnuntaiselta siikareissulta, jona menneisyys oli jälleen muuttunut nykyisyydeksi ja siikoja oli noussut kalliolle ruhtinaallisesti. Aivan oikein kalat osuivat lopulta niille, jotka sinnikkäimmin olivat rannalla istuneet, mutta tästä huolimatta puukko kääntyi taas kierroksen verran syvemmälle kun tietoa reissun kulusta tihkui puhelimeeni.

Heti seuraavana päivänä Jukka teki reissun samaan paikkaan, mutta niin vain oli käynyt, että yön aikana rannat olivat täyttyneet särjistä ja pasureista. Puolen tunnin särkifarssin jälkeen urhoollinen kalamies oli luovuttanut ja suunnanut kulkunsa kauemmas etelää suurempien aavojen rantaan. Mikon rakennusprojektilla hiekkaa heitellessäni ehdin ja manata siikakauteni munapataiseksi, mutta jopa eristesora sai laajemman kaaren kun tekstarit kertoivat rantautuneista lohikaloista loppukauden ykköspaikaltamme. 4 kalaa kahteen tuntiin oli lopulta Jukan päivän tulos ja tämä varmisti samalla sen, että heti kun keli sallisi istuisin rannassa vaikka yksin!

Jukan siloneulalle taiteilema eka pasuri 4.5.

Kuten olettaa saattaa matkaan ei tarvinnut yksin hilpaista vaan jo keskiviikkona istuimme matkalla kohti kivikkorantoja. Pieni mutka matkassa oli visiitti Onkitukku Rodiin (http://www.onkitukku.fi/). Perillä ihmettelimme sekä kauppiaan tarinoita, että ennenkaikkea sitä tilbehöörin määrää ja moninaisuutta jota kaupasta löytyi. Onkiamatööreinä ja muutenkin hiukan skeptisesti kaikeen materiaan suhtautuvina, emme ehkä olleet kaikkein otollisinta maaperää myyntipuheille.

Maratonissa jokaista lajia pitää kuitenkin saada vain yksi kappale joten esim. vavoista ei kalan saanti mielestäni kovin herkästi jää kiinni. Puheet ja into olivat kuitenkin niin kovia, että onneksi paikalle sattui muitakin (tunnettuja suurkalastajia ja maratonsuosikkeja) asiakkaita ja poistuimme lopulta paikalta kutakuinkin niine tavaroine joita paikalta olimme lähteneet hakemaan. Jos olisimme saaneet kuunnella tarinoita yksiksemme vielä hetken olisi ostoskuitissa todennäköisesti seissyt suurempikin summa.

Lopulta kauppareissun ja ajeluiden jälkeen virittelimme vavat tuttuun paikkaan ja aloimme odottaa iltasiikojen ylösnostoa. Omassa mielessä jyskytti vain yksi ajatus: "Toivottavasti hetki on oikea ja särjet vielä loitolla". Nopeasti Mitri nosti ekan pikkusiian rannalle ja tunnelma keveni ainakin omalta osaltani. Siian saanti olisi ainakin mahdollista eikä särkikalojen innokkuus ainakaan vielä ollut sysännyt arempia tovereita syrjään saalislistalta.

Maratonspekulointia

Lopulta koitti se hetki jota olin odottanut. Kulkuset kilisivät ja vavan kärki säksätti varman kalakontaktin merkiksi. Kelatessani kalaa ylös olin jo varma, että siian silmissä olisi häivähdys burgundinpunaa, mutta kun kala osoittautui pikkuruiseksi siiaksi levisi kehoon välittömästi mukava hyvänolon tunne. Nyt keskittyminen maratoniin saattaisi alkaa ilman olkapäällä istuskelevaa virtahepoa.

Pian kaloja oli omalta osaltani ylhäällä jo kolme. Jukka oli kohteliiasti opastanut minut edelliskerran tarkalle ottispotille ja tänään kalat tuntuivat olevan vielä edelliskertaakin tarkempia vavan sijainnin suhteen. Kun perkasin kolmatta kalaa siirsi velikulta vapansa omani paikalle. Viisi minuuttia tästä ja taas siimaa vietiin - Jukan kala osoittautui lopulta illan isoimmaksi (reilu 500g) ja viimeiseksi.

Ennen kotimatkaa ihailimme viela vastarannalla selkeitä kivisimpputäkyjä liottanut kaksikkoa ja mietimme suu messingillä kalastamamme kohteen maratonmahdollisuuksia. Kun vielä kotimatkalla kävimme katselemassa potenttiaalista tokko- ja simppupaikkaa oli helppo todeta ilta onnistuneeksi. Ehkä sitä vielä taipuu yhdelle siika-/treenireissulle ennenkuin ajatukset käännetään lopullisesti kohti maratonia. Aika käy vähiin ja hyvä niin - loppuu tämä jatkuva spekolointi!

Illan saldo
  • kalastusaika 18.00-20.00
  • sää +8 astetta, sadekuuroja (5/10), tuuli 5 m/s SW
  • saalis 5 siikaa (teemu 3, mitri 1, jukka 1)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Mikä on teidän tämän vuoden tavoite maratonissa? Kuinka monta lajia ja mikä sijoitus?
Teemu sanoi…
Sijoitustavoitetta ei ole - pyrimme tekemään asiat paremmin kuin ennen ja maksimoimaan meidän taidoilla saatavien lajien määrän.

Mututuntumana voi sanoa, että tänä vuonna muut ovat treenanneet paljon ja uskon, että kympin sakkiin pitää saada ainakin lähelle 20-lajia. Tämä määrä on varmasti meidänkin tavoitettavissa jo tähdet osuvat paikalleen ja homma toimii.

Varmaa on kuitenkin se, että on lopputulos mikä tahansa niin sunnuntaina Honkaluodossa spekuloimme niillä lajeilla jotka jäivät saamatta. 24 tuntia on niin lyhyt aika, että teoreettisesta lajimäärästä jos onnistuu saamaan 80% niin hyvin menee...

kalaterveisin,
Teemu

Vuoden suosituimmat tekstit