Lunta, pakkasta ja tasuripilkintää - Seurasaarenselkä 4.2.2012

Sellainen päivä se oli, kylmä, lumisateinen ja uuden pakkaslumen vaikeuttama. Teimme Jukan kanssa reissun Seurasaarenselälle tavoitteena yrittää löytää tasurein selän isommat ahvenet. Pakko niitä on siellä jonkunverran olla, vaikka mesta onkin liian lähellä ja liian helposti saavutettavissa. Normaalistihan jokainen vähänkin kalastanut tietää, että kannattaa pyrkiä mestoille joiden saavuttaminen on joko helvetin vaikeaa tai hengenvaarallista.

Kun tallustelimme kohti Taiviksen rantaa pakkanen kipristeli parissa kympissä. Aamuinen stadi heräili edellispäivän lumikaaoksen jälkeen yhä jatkuvaan keveään lumisateeseen. Kun muut Helsingissä avasivat aamuhesareitaan päivitellääkseen epäuskoisena edellispäiväisien ketjukolarien kuvia yllätyimme positiivisesti jäällä olevan lumen määrästä. Toki lunta oli jäällä ihan reippaasti, mutta lumikertymä ei vastannut maalle pakkautuneen pakkaslumen senttimäärää. Lisäksi kirpeä pakkanen oli pitänyt lumen untuvana eikä käveleminen tuottanut minkäänlaista tuskaa.

En ole koskaan ollut yhtä tyhjällä Selällä. Kirpeä pakkanen ja sitä pahentava kevyt tuuli oli pitänyt muut kotona ja vasta puolepäivän paikkeilla jäälle ilmestyi ensimmäiset hahmot. Ei sinne toisaalta suurta kiirettä kenenkään olisi kannattanutkaan pitää, sillä syönti oli kokopäivän hiljaista. Tai oikeastaan silloin kun kala söi se söi kunnolla, mutta jokaista kalaa kohden piti kairata monta tyhjää luukkua. Päätelmänä oli, että kalat olivat pohjalla paikallaan ja reikä piti kairata liki ahvenen päälle sen saadakseen. Samaa valitteli se ainoa kanssapilkkijä jonka kanssa ehdimme turista.

Tämä reissu viimeistään sinetöi sen, että tasurit liikkuvat ainakin oman siimani päässä vastedeskin. Varmaan sieltä olisi tapsilla saanut paleltuneiden sormenpäiden lisäksi myös kukkokalat, mutta nyt sormet pysyivät kutakuinkin elossa ja kalojen keskikoko oli harvoihin seurasaarikokemuksiin peilaten kohtuullinen.

Tällainen valo ja näkyvyys

Lopulta koko päivänä kappaleita kertyi parisen kymmentä ja kiloja vajaa 2. Mediaani kala oli reilu 100 grammainen ahven ja spekuloitavaa jäi jälleen kerran reippaanlaisesti. Alkaisikohan ahven pikkuhiljaa palailla myös stadin vesille? Huhuja tästä ainakin liikkuu ja hyvän näköisiä paikkojahan stadista löytyy vaikka kuinka. Villingin ympäristö, Seurasaarenselkä ja vanha kultakaivos Lauttasaaressa tarjoavat ainakin ajatuksen tasolla paljon kalastettavaa ja kaloille paikkoja olla. Voisikohan vanhan vuosituhannen ajat vielä palata? Toivoa sopii, mutta kokeilemalla homma kai selviäisi. Mistäköhän sitä vetäisi seuraavaksi rehellistä munapataa?

Haamuaurinko

Kommentit

Mitri sanoi…
Hyvä, että Helsingistäkin tulee ahventa! Rauhassa ootte saanu olla. Madepilkille seuraavaks...
Teemu sanoi…
Madepilkille kyllä...KYLLÄ!
vallu sanoi…
Googlailin pilkkimisestä Helsingissä ja satuin löytämään hienon bloginne!

Kun mm. tämän blogauksen perusteella teillä on kokemusta keskustan lähellä pilkkimisestä, olisin kysynyt kokemuksia että mistä stadissa kannattaa / voi hankkia pilkkisyöttejä (kärpäsentoukkia tm.)? Olen itse hakenut niitä keskustan kalastuskaupoista (Schröderiltä ja Tyrskytaimenesta) mutta tuntuvat olevan aika usein lopussa ... Eli onko näiden kahden mestan lisäksi joku paikka mistä syöttejä saisi helposti?
Teemu sanoi…
Noi toukat Stadista on ikuinen ongelma. Itsekin aikanaan haimme toukat keskustan kalaliikkeistä (schröder, tyrsky, wobbler jne) ja kuten itsekin totesit toukat ovat välillä lopussa.

Toinen vaihtoehto on Marketit (prisma, cittari), mutta näissä toukat ovat vielä harvinaisempia tuttavuuksia ja välillä koko satsi on jo päässyt koteloitumaan.

Meille läheisyytensä takia varma valinta on Konalan Motonet josta löytyy muutenkin kohtuu laaja kalapuoli, (joskin pienten erikoisliikkeiden suosiminen on asiallista) mutta paikka on toki aika syrjässä.

Suosittelen tietysti siirtymistä tasuripilkintään. Ei tarvitse räplätä toukkien kanssa, kalojen keskikoko kasvaa ja muut ei toivotut lajit pysyvät loitolla.

Kireitä loppuvuoteen,
Teemu
vallu sanoi…
Kiitos Teemu vinkeistä!

OK, no hyvä että teillä on samansuuntaisia kokemuksia. Oon ihmetelly kun jäällä tuntuu vipeltävän kalastajia ja että onko jossain joku mulle tuntematon paikka josta syöttejä saa. Googlasin motonetin katalogin (tai oikeestaan aika hienon talvikalastusopas 2012 -opasmuotoon tehdyn esitteen), ja siinä tosiaan mainostetaan pilkkitoukkia. Pitää ehkä lähteä siellä käymään joku päivä.

Vuoden suosituimmat tekstit