Stadikukko Siloneulalaisittain 11.12.2012

Blogin täytteeksi hivenen reseptiikkaa. Ekojen pilkkijäiden herkku - pari kukkoa tulee vuodessa askarreltua. Ensimmäisissä kukoissa mentiin siitä mistä aita on matalin - osta ruislimppu, leikkaa "hattu" pois ja koverra sisus ulos, sullo kalat ja pekoni sisään ja uunita matalalla lämmöllä yön yli. Mitri oli ensimmäinen joka (epäilemättä Maaretin vahvalla mentoroinnilla) alkoi tehdä kuorenkin itse ja lopulta aloimme Jukankin kanssakin lutraamaan jauhojen ja veden kanssa. Tätä nykyä omat kukkoni valmistuvat alla olevalla reseptillä.

Vastuullisen karpinonkijan ensijäiden ahvenkukko

Esivalmistelut:
1)  Huolehdi, että jäät kestävät. Varaa reissuun mukaan köysi, kuivat vaatteet, naskalit ja vähintään pari kaveri.
2) Kun kävelet jäälle unohda suurten särkien onginnan autuus ja varaudu siihen, että et ehdi halailla ja silittellä jokaista saamaasi ahventa. Tätä kutsutaan kotitarve- tai hoitokalastukseksi.
3) Nauti jäätyneestä kalalimasta etusormellasi, purevasta pohjoistuulesta ristiselälläsi ja purkkihernekeiton jäljittelemättömästä makunautinnosta. Päivästä tulee taatusti nautinto
4) Jos haluat kukon ongi yli 30, mielellään yli 50 pikkuahventa. Suosittelen lämpimästi pilkkimään värinappulalla, toukkien kanssa ei jaksa erkkikään sählätä.
5) Kun kotimatkalla poskia kuumottaa, perseenlämmitin on paras ystäväsi ja odotat sitä ihanaa tunnetta kun nukahdat sohvalle malta vielä hetki.
6) Kotona perkaa ja nylje ahvenet samantien, muuten et tee niille kuitenkaan mitään. Pahin mahdollinen skenaario on tunkea ahvenet sellaisenaan pakkaseen ajatuksena tehdä kukko joskus ensiviikolla. Tämä johtaa vain siihen, että joskus juhannuksena äkämystynyt kanssaeläjäsi äkkää viimeisten pakastemansikoiden katveesta 5 kiloa perkaamatonta ja käyttökelvotonta pikkuahventa.
7) Pitkän (1-2h) perkausurakan jälkeen jynssää tiskipöytä (lattia, seinät, olohuoneen matto jne.) teurastuksen aikana irronneesta kalalimasta.
8) Vie roskat ulos (ei parvekkeelle, nämä löytyvät syksyllä lumen alle unohtuneiden parvekelautojen päältä kun yrität toukokuussa hankkiutua eroon loppiaisena parvekkeelle tuupatusta joulukuusesta)! Seuraavan aamun kahvikaan ei saa perkeiden saatanallista lemua laimenemaan.
9) Pistä nyljetyt ja peratut ahvenet jääkaappiin. Jos olet masokisti voit kikkailla ruistaikinan kanssa jo nyt.

Kukon rakennus:
1) Valmistaudu siihen, että leipominen on ihan perseestä, mutta tuotos oikeasti herkulinen
2) Sekoita keskenään vesi ja suola (veden määrää ei oikein tiedä, riippuu jauhojen määrästä, joka riippuu saatujen ahventen määrästä)
3) Lisää sekaan pikkuhiljaa riittävästi jauhoja, muna ja pehmeä voi. Mikä on riittävästi jauhoja, paha sanoa. Suosittelen asian varmistamista joltain gurulta tai mentorilta. Jotain puhetta on ollut kimmoisuudesta ja taikinan takertumisesta sormiin, mutta joka kerta tähän asti on alkanut ahdistaa. Vaikka toisaalta ei sillä kai lopulta ole mitään väliä jos kukon saa lopulta kasattua.
4) Kaulitse taikina ohueksi levyksi (keskeltä hiukan paksummaksi). Käytä riittävästi jauhoja - keljuttaa melkotavalla kun kalat ja pekoni on ladattu taikinan päälle ja koko komeus on liimautunut pöytään kuin värijauhe epoksiliimaan.
5) Lado kalat ja pekoni kerroksittain taikinan päälle. Alimmaksi voi laittaa hiukan puuroriisiä tai näin ainakin itse teen koska luotan Mitriin. Mielestäni on aivan se ja sama onko pekoni vai kala alimmaisenä tai päälimmäisenä.
6) Taittele kukko kiinni. Kannattaa sijoittaa taikinaa mahdollisimman vähän kukon pääliosaan koska sitä jostain syystä tulee sinne aina liikaa (kts. kuva).
7) Silottele märillä sormilla taikinan pinta tasaiseksi ja varo, ettei pyrstöjä, selkärankoja ta kylkiä puske ulos taikinan alta.
8) Pistä uuniin (250-275 astetta) sopivaksi aikaa (alle 1h). Tarkkaile kukon väriä ja ota ulos kun väri mielyttää silmää.
9) Mikäli kukko falskaa rasvaa jostain kohdin tuki reiät jälkelle jääneellä taikinalla.
10) Kääri kukko tiukasti folioon ja laita  takaisin uuniin (100-125 astetta, riippuu uunista) yöksi. Itse olen pitänyt tuotosta uunissa n.10h, mutta kai se teorissa on valmis jo 6-8 tunnin jälkeen.
11) Kääri valmis kukko folioineen pyyhkeeseen, villapaitaan, hesariin, vanhan jeesusteipillä korjattuun pilkkihaalariin, joka on kalastaessa nykyään lähinnä espanjalainen inkvisitio ja anna seistä 2-3h. Tämä siksi, että kuori pehmenee.
12) Syö ja ylläty siitä, että edellisiltana kiroilit sohvalla kun Maajussille morsian jäi näkemättä, sormet oli verillä ja et ikinä enää tekisi kukkua, mutta jo nyt olisit valmis aloittamaan homman alusta.

Sisus:
Riittävästi pikkuahvenia
Riittävästi pekonia (1pkt), luultavasti myös possun kylki / laardi toimii
suolaa
(puuroriisiä) 

Kuori:
kylmää vettä
suolaa(mielummin hiukan liikaa kuin liian vähän)
200g voita
muna
jauhoja (1/3 vehnä, 2/3 ruis)

Syöntiä vaille valmista...

Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit