Kalakerho Siloneula vs. Urpoerämies Productions - Ismetekuninkuus haussa 6.12.2018

Auringon noustessa punaisen ja violetin sävyt värjäsivät taivaan alati muuttuvaksi maalaukseksi. Tätä oltiin suunniteltu jo tovi. Olimme itse heittäneet ehdotuksen ilmoille. Sulan veden aikaan on helppo kuvitella olevansa kiinteän veden John Wilson. Olisiko amatööreille rahkeita haastaa kokeneemmat ja eittämättä osaavammat kilpakumppanit. Mitä tarjoaisi tuleva kuusituntinen. Ismete-kisa, otatus osaavuudesta ja orastava mahdollisuus osoittaa, että suurkaloja pursuava somefeedi on vain kulissi. Kyllä mekin osaisimme jos ehtisimme?

Hampaat löivät loukkua kun astuimme ulos autosta kättelemään tulevat vastustajat. Jouduin katsomaan ylöspäin ja nouseva aurinko pimeni lähestyvien hartioiden taakse. Tutisevin polvin yritin seisoa miehekkäässä haara-asennossa näytellen rohkeaa, Uskottavuuteni suli kun omat pianistin sormeni tuntuivat pikkulapsen käsiltä vasten valtavaa kämmentä. Tuima, vaikkakin lämmin katse pakotti laskemaan omat silmät ujosti varpaisiin. Mihin sitä oli taas mennyt lupautumaan. Edessäni seisoi Pauli "Feeder" Varsila.

Jukka viritteli epäröiden baitrunnerkelojaan ja bankstickejään. Kordan virttynyt toppahaalari ei istunut kunnolla, vipan punaiset pallot olivat kulkusen kokoiset ja vieressä seisova Olavi "Armando" Kujanen lisäsi kontrastia amatöörin ja kokeneen jermun välillä. Niillä kaikilla oli kuivapuvut, seuralogot ja aiempien onnistumisten aikaansaama itseluottamusta pursuava hymy.

Viimeisenä parkkipaikalle liukui maanteiden luotettava matkustajalaiva. Vanteet kiilsivät ja vastavahattu maalipinta heijasti pimeässäkin kirkasta auringon valoa. Kun ovi aukesi ja kolmas vastustajamme nousi ylös kuskinpaikalta ymmärsin paljon. Kesäisillä karppirannoilla kujeilevat kauniit naisihmiset ovat kyselleet meiltä tämän miehen perään. Merimiehillä on satamansa ja onkijoilla onkirantansa. Nyt tuo kirveellä veistetty jumalhahmo seisoi edessämme kaikessa komeudessaan. Eikä kyse ole nyt pelkästä ulkonäöstä vaan zeniläisestä rauhallisuudesta ja henkisestä tasapainosta. Jani "Casanova" Laitisen en usko koskaan lipeävän balanssista. Hän on tilanteen herra. Kiukku ei nouse pintaan vaan kasvoilla viipyy vieno hymy joka ratkaisee ongelmat.

Guruosastoa, vastustajia ja kalakavereita
Urpoerämies Production - suomalaisen tubeskenen kalastava keihäänkärki ja somesisällön airut. Nuorehkoja innokkaita miehiä jotka viettävät enemmän aikaa kalassa kuin Pietari itse. Kalansaaliit korreloivat käytettyä aikaa, joten kuvavirtaa seuratessa voisi kuvitella näiden herrojen onginnan olevan pelkkää ylävitosta. Päällisin puolin olemme hyvin erilaisia. Urpot hymyilevät ja nauravat ääneen jokaisella videolla. Meidän pätkissä kellään ei näytä olevan hauskaa, ikinä. Suurkalaa haavitessa voisi kuvitella saamamiehen kissan kuolleen tunti sitten. Urpot rokkaavat ja Siloneula ulisee kaihoisia mollisäveliä. Niillä on yhtenevät kalastusvaatteet ja siisti tyyli, meillä tokmanni-grocsit ja virttyneet villasukat. Silti tavassamme kalastaa ja suhtautua saatuun saaliiseen on paljon samaa.

Luulen, että meillä on jalat kohtuu tukevasti maassa ja urpoissa mielyttää perisuomalainen vaatimattomuus. Noilla suurkalamäärillä olisi mahdollisuus keulia paljon enemmän. Mitä pidempään olemme olleet yhteyksissä sen selvemmäksi on tullut miesten tiedonjano ja itseopettelun arvostus. Ja se, että oppimaansa myös jaetaan sopivassa suhteessa. Ei niinkään kalapaikkoja kuin oivalluksia liittyen kalastuksen tekniikoihin ja nyansseihin. Toivon, että meitä yhdistäisi myös taito kuunnella ja kyky esittää oivaltava ehkä kriittinenkin jatkokysymys. Tätä kautta me olemme urpoilta oppineet paljon. Vaikka olisit erimieltä voit löytää toisen totuudesta sivujuonteen joka lopulta johtaa ahaa-elämykseen.

Vuoden eka viritys

Yksi Siloneulan kisakaloista
Tämä kalaskaba lyötiin lukkoon yhteisessä saunaillassa jonka aikana työnnettiin karppikausi historiaan. Ajatusta kisailusta ja sen kuvaamisesta on pyöritelty kesästä asti ja ismete tarjosi oivat kulissin kuvauksille. Säännöt olivat selvät: 6 tuntia ja kolmen kalan yhteispituus, aikaa yhdeksästä kolmeen. Se mitä kisassa tapahtui saa vielä jäädä salaisuudeksi. Kisan alku sisälsi silti jo lupauksen. Koko maiseman leiskuessa punaisen sävyissä kaksi joukkuetta erosivat ja jatkoivat matkaa omille paikoilleen. Kopteri surisi taivaalla ja kaikille oli selvää. Tällä kelillä kuvamateriaalista tuli sellaista karkkia, että väitän tulevan filmin juoksuttavan ruuduille kauneita kuvavirtaa jääkalastuksesta mitä suomenmaalla on hetkeen nähty.

Itseä suorastaan kihelmöi nähdä mitä kisasta julkaistavaksi saadaan. Päivän edetessä me opimme paljon ja kun aurinko lopulta värjäsi kisa-areenaan aamusta tuttuun pastelliin tajusin todistaneeni jotain ainutlaatuista. Luvassa on alkutalven järviluontoa kirkkaine jäineen, pitkiä väsytyksi ja valtavia kaloja sekä iloista kisailua.  Ennätykset paukkuivat ja päivän päätteeksi kaikki nauroivat. Voittajat vailla taka-ajatuksia. Me tiedämme tulokset, mutta te muut saatte odottaa.. Kumpi kuittailee ja ketkä punovat jo seuraavaa haastetta. 

Kantsii laittaa Urpoerämiesten kanavat seurantaan, sillä filmi julkaistaan siellä. 

Armando Kujansen kisakala

Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit