Saaliskeskeistä vappuongintaa - siikaa 1.5.2013

Viimeisen kymmenen vuoden aikana jokainen kevät on aloitettu rakkaalla kalastuslajillamme - siian onginnalla. Mikäs onkaan parempi tapa aistia jäiden lähtö, talven väistyminen, ensimmäiset auringonsäteet, lokit, meri, stadin rannat ja yli unssin painon tipahtaminen hyiseen avoveteen. Poikkeusta ei tehty tänäkään vuonna. Muiden istuessa picnikillä valkolakit päässä, löysimme itsemme Jukan kanssa vahtimassa siikavapoja vappuisessa stadissa.

Tänä vuonna jotain oli kuitenkin toisin. Talvi oli toki pitkä kuin siperiassa, mutta emme silti olleet sännänneet malttamattomina rantaan heti ensimmäisten jäiden sulaessa. Myöskään siian onginta ei ole  vallannut niinkään paljon tämän kevään (kalastus)ajatuksista. Perheen kalenteriin on mahdutettu muutama ruksi siian kalastukselle, mutta ne ovat huolestuttavasti tuntuneet illoilta, jotka pitänee hoitaa pois alta, ennen kuin oikea kausi kalamaratoneineen ja onki-iltoineen pääsee käyntiin. Jo autossa totesimme, että siian kalastukseen liittyy tällä hetkellä enemmänkin nostalgisia tunteita kuin aitoa pikkupoikamaista kalaan pääsyn riemua. Outo tunne, mutta ehkä samalla antaa tilaa myös uusille asioille saman hienon harrastuksen parissa.

Kun siian kalastuksen osalta välineet, pyyntitavat, haasteet, syötit, rannat, tekniikat, tavat ja etenkään fiilikset eivät anna enää kauheasti mitään uutta, niin pääpaino siirtyy ulkoiluun, seurusteluun ja tietenkin saaliiseen. Tältäkin reissulta lähdettiin hakemaan nimenomaan saalista. Sitäkin on ihan hyvä välillä saada. Kotiväelle on hieman helpompi perustella kesäisiä "pyydä ja vapauta" onkireissuja, kun välillä saa tuotua kalareissuilta jotain jääkaappiin tai jopa pakastimeen asti. Saaliskeskeisen kalastuksen huonoja puolia on, että itse kalastuksesta ja ympäristöstä ei pääse nauttimaan niin paljon.

Karppipodi tehokäytössä

Pitkän pimeän talven ansiosta olemme ehtineet myös vierailemaan yhdellä jos toisella saksalaisen ja brittiläisen kalastusliikkeen nettisivuilla. DHL:n ja UPS:n rekat ovatkin taas rahdanneet meille uusia tarpeellisia ja tarpeettonia karppileluja kesän hetkiin. Jotta tuntisi saavan rahalle hieman enemmän vastinetta, otimme osan uusista välineistä mukaan myös siikaongelle. Podit, vapalaukut, hälärit, kelat, painot toimivatkin pienellä tuunailulla myös tässä kevyemmässä ongintamuodossa. Kontrasti vanhojen siikavälineiden ja uusien karppikamojen välillä on kuitenkin aika iso. Karppivälineet ovat nähtävästi suunniteltu ja toteutettu vähän liiankin täydellisesti Motonetin ja Esson välineisiin tottuneelle. Hyvillä välineillä on kuitenkin hyvä kalastaa.

Saatujen siikojen määrää edes uudet hienot karppivälineet eivät triplanneet. Siikoja tuli yhteensä noin 10, joka oli hieman pettymys kalastusaikaan ja paikan edellisiin kokemuksiin nähden. Myös koko oli suhkot pientä. Hyvää kalaa kuitenkin kotiin vietäväksi!Kalamaratonkin lähestyy. Se jaksaa edelleen innostaa yhtä paljon tai enemmänkin kuin kymmenen vuotta sitten. Mistä karppi, kivennuoliainen, suutari, kuore, seipi, säyne? Kevään mielenkiintoisia treeni-iltoja todella odotellessa! Ehkä yksi pakastimentäydennysreissu vielä ensin.

Kommentit

Vuoden suosituimmat tekstit